Saturday, October 4, 2014

Homemade Kambing Panggang

Semalam ada seorang sahabat permotoran ajak pekena sarapan pagi, katanya makan kambing panggang. Aikk....bila masa pula kat Melaka ni ada kedai jual kambing panggang pagi2. Tepat jam 9.15 pagi beliau dah sampai depan rumah, naik aje kereta tanya sekali lagi, sarapan kambing panggang? Yup beliau jawab ringkas, ikut aje.

Rupa-rupanya beliau bawa ke rumah seorang pengusaha makanan sejuk beku ataupun biasa kita gelar frozen, kali ini homemade frozen ini agak unik sedikit, lain dari lain jenis frozennya, Beliau mengusahakan frozen kambing panggang atau nama bisnessnya, Homemade Lamb BBQ. Perniagaan milik En Indra atau lebih mesra disapa sebagai Abang Indra beroperasi dari rumah sahaja tanpa membuka sebarang premis perniagaan dan berpeluang melihat cara-cara penyediaan beliau, yang simple sahaja bukan secara detail...kena debik kang aku...ha ha ha... Proses awal adalah kambing  yang telah siap diperap dengan perapan rahsia... jangan ditanya berapa lama atau resepinya, rahsia kerajaan...... akan dipanggang dahulu dengan suhu yang telah ditetapkan.


Proses seterusnya selepas ianya dipanggang, akan dianginkan atau disejukkan sehingga suhu bilik sebelum dibungkuskan/ packing dalam bekas frozennya. Setiap bekas beratnya 250 gram dan mengandungi antara dua ke tiga keping daging panggang. Kalau dilihat dari gambar, kambing yang dipanggang ini tidak dibakar 100% tetapi dibiarkan masak dalam 70 ke 80% peratus supaya ianya tidak terlalu keras bila kita memanaskannya semula. Sebenarnya saya diberi peluang mencubanya panas2 macam ni.....he he he.. sedap bai...


Ianya juga menyediakan secara RAW dengan isi berat setiap bekas adalah 1 kg. Harga biasa dalam RM40, kalau ada promosi....mungkin dapat harga lain kot. Bagi yang nak buat majlis BBQ sendiri, bolehlah tempah sebegini. Keistimewaan homemade lamb chop ni, tak payah sos black pepper pun takper, makan macam tu aje dah cukup-cukup sedap. 


Ini bekas 250 gram, hargannya RM15, paling best bekasnya friendly microwave, setkan suhu pada high, setkan 3 minit, on......berdenting aje buzzer microwave, buka bekas, letak dalam pinggan....bismillah. Senang dan mudah, tak perlu cari arang atau kipas satay...memang mudah, kat rumah kalau takde microwave, carilah mana-mana 7Eleven, tumpang guna microwave diaorang.......lepas 3 minit.....satu 7E tumpang makan...ha ha ha...


Errrrr.......den baru nak mula ni...ki ki ki......


Homemade Lamb BBQ ni kena dengan selera den, perapan dia memang best dan ianya cukup blend dengan daging, bagaimana cara beliau buat, jangan ditanya, rahsia beliau tapi sekiranya nak order, bolehlah hubungi beliau ditalian 012-6319945. Beroperasi di no17, Jalan Siantan 2, Taman Paya Rumput Perdana (gated community - Security Nepal jaga pintu...he he he) Call to kompom...main sergah2 ni...silap2 merana. 

Selamat mencuba.


...

No comments:

Post a Comment