Tuesday, September 9, 2014

Kebab Kambing Bertam Jaya

Kalau nak minum petang dan kita tak mahu melepak kat kedai, saya rekomen beli tapau aje.  Kedai ni atau senang kira, stall pasar malam, hanya berbekal dengan satu payung dan satu meja sahaja. Kerusi meja untuk makan-makan memang takde. Dikendalikan oleh ayah dan anak muda nya yang masih bujang trang tang tang. Ayah jual mee rebus dan anak jual kebab. Kebab pula ada beberapa kebab seperti kebab daging, kebab ayam dan juga kebab kambing. Saya dah cuba kesemua kebabnya dan paling terangkat....kebab kambing , next time memang nak repeat berulang-ulang kali lagi.

Kebab dia menggunakan beberapa jenis stail, ada guna roti panjang seperti roti john, roti pita ala-ala roti palestine, roti arab dan juga kepingan tortila macam kepingan capati yang dibalut. Ianya dimasak, dicampur dengan hirisan timun dan digaul dengan sos cili khas. Mayonis hanya diletakkan pada topping roti, atau dibubuh paling akhir. Ada sesetengah tu campur sekali, teknik disini, ianya disapukan kemudian samaada pada roti atau dihias dibahagian atas. Baru blend tu membezakan rasa antara daging, sos dan mayonis. kunyah dimulut, cair dialur tekak dan kenyang diperut...ha ha ha...

Mee rebus pulak resipi keluarga mereka turun temurun, bagi saya yang hanya mencuba semangkuk dulu, memang puas hati, kuah dia pekat dan banyak. Saya segan nak tapau lebih tapi takper...next visit, saya tapau lebih. Disini tempatnya agak terhad maka lebih baik sekiranya kita tapau aje. Insyallah anda akan rasa puasnya. Stall ni terletak ditapak pasar malam Taman Bertam Jaya, hadapan persimpangan Tesco Cheng. Beroperasi disini setiap hari Selasa mulai jam 5 petang hingga jam 9 malam, ikut time pasar malam beroperasi. Waktu lain, kena tanya ownernya sendiri. 


Mee rebus warisan...


Kebab daging dalam pita...meleleh air liur den...


Baju kuning, paklah ayah dan baju hijau, Shah anak paklah. Dua-dua sedang menyiapkan tempahan saya...ahakss


Kebab kambing melawati.....best di Melaka....saya misti piliyyyy.....

. Saya dah cuba...anda bila lagi.???..


...

1 comment:

  1. Saya selalu lalu lalang depan mereka, tapi entah kenapa tak pernah cuba lagi. Rumah ibu mertua saya di lorong paling akhir di kawasan Telekom tu. Rasanya kena cuba juga lah lepas ni. Baik punya testimoni.

    ReplyDelete