Tuesday, January 18, 2011

Ngoca

Ngoca, apa yang kita tahu? Ngoca ni adalah proses menangkap ikan tapi bukan menggunakan joran atau bubu, tapi menggunakan jaring. Caranya? Jaring akan dipasang melintang di tali air atau pun sungai bertujuan menahan aliran air yang disalurkan keluar melalui empangan atau pun kolam. Kemudian penangkap ikan akan memeriksa jaring tersebut sekiranya ada ikan yang tersangkut. Kalau ada, bawa lah naik dan kalau tiada, kenalah menunggu lagi. Proses ngoca tidak memerlukan masa yang lama, cukuplah sekadar 1 atau 2 jam sahaja dan pastilah penangkap ikan ni seorang yang pandai berenang kalau tidak, ianya boleh menjadi proses ngoca yang berbahaya.

Terbaru, ahad lepas adik ipar saya mengoca di Rasah dan hasilnya boleh dilihat dibawah ni. Ikan dibakar dan juga digoreng kemudian dicicah dengan kuah kicap bercili, pekena dengan nasi putih panas-panas, fuhhh mak mertua lalu pun tak perasan, adik ipar lalu?...Ado den kisah...ha ha ha...


Ikan keli yang ditangkap dengan teknik ngoca.

Baik punyaaaaaaaaa...

Ikan talapia yang berjaya di ngoca

Proses menyiang mengunakan parang tumpul.

Pesta menyiang beramai-ramai bersama ibu dewi..

Ferdinand pun datang tengok??..

Cuba tengok, yang menyiang orang lelaki, yang menengok orang perempuan...ha ha ha..




...

No comments:

Post a Comment