Wednesday, April 1, 2015

Ikan Bakar Fort Supai - Kuala Linggi

Seorang sahabat ajak keluar makan, dia lepak di Lexus, PD dan aku di Melaka, nak ke PD, jenuh juga memandu, aku cadang jumpa tengah-tengah, dalam kepala kat Kuala Sg Linggi lah mana lagi. Kata orang kedai ikan bakar kat situ best. Aku suggest kat dia dan dia kata ok, maka kami bertemu disitulah nampaknya.


Nama kedai, lokasinya berdekatan RTC Kuala Linggi.Pilihan ikan dan kupang...Kedai ni ada dua bahagian, bahagian dalam dan bahagia luar, bahagian dalam semestinya berbumbung, ada tandas dan surau. Bahagian luar..agak luas.Antara hidangan-hidangan kami.Ikan bakar kosong, sebab ramai budak-budak maka kami tak order yang bercili.Lala bercili...


Kedudukan kedai ni agak kedalam sedikit, ialah dah nama terapung, mesti jauh sikit dari pantai. Papan tanda kedai ni agak tidak mencukupi, kalau pengunjung nak datang, ikut papantanda Fort Supai atau kota lama Linggi. Terletak berdekatan RTC Linggi, kalau dari Port Dickson, boleh ikut dari Pasir Panjang ke Tg Mas dan keluar sebelum RTC Linggi ni, boleh juga ikut papantanda RTC ni. Tempat letak kereta agak besar tapi macam tersorok sedikit. Lepas parking kereta, kena jalan kaki melalui jeti batu dalam jarak 400 meter.

Masa kami tiba, air laut tengah pasang, jadi kira kami seolah-olah berjalan atas airlah, time balik, ianya dah surut, nampaklah kelandaian tepi laut ni. Boleh nampak bot besar berlabuh berdekatan, leka juga menengoknya. Lampu-lampu yang terpasang diatas bot tu macam lampu krismas aje...he he he.

Soal rasa, bagi saya ianya best, service pun laju, layanan pun mesra cuma masa kami kesana, ramai pemuda-pemuda kampung datang berkunjung kekedai tersebut, masalahnya mereka naik motor sampai ke hujung jeti, bila kami balik, ramai yang balik serentak, risau bila jalan pimpin anak-anak, takut terlanggar dek motor mereka. Kalau mereka boleh parking sama tempat macm kami parking kereta sekali kan bagus...Sahabat saya, orang Melaka juga, Op Faroq Iskandar....

No comments:

Post a Comment