Monday, October 27, 2014

Goreng Pisang Cheese

Ini fenomena baru yang saya lihat di Melaka sekarang, baru beberapa minggu benda ni berlegar-legar di alam maya, maka saya pun teringin mencubanya. Lokasi pertama adalah di Bukit Rambai, kedudukannya betul-betul diluar pagar sekolah antara Sekolah Menengah Taman Bukit Rambai dan Sekolah Rendah Taman Bukit Rambai. Kebetulan anak saya bersekolah di Sekolah Rendah Taman Bukit Rambai maka senanglah, hari-hari saya lalu depan gerai tu. 


Ramai pelajar sekolah akan singgah membelinya, gerai ni bukan sahaja menjual goreng pisang cheese, kuih-kuih lain dan juga air turut dijual sama.



Kat banner dia aje bila tengok, pasti meleleh air liur dibuatnya...



Ini goreng pisang cheese biasa, bukan goreng pisang cheese cokelat, harga RM4 satu bekas dengan 9 ke 10 keping pisang goreng yang kemudian disagat cheese diatasnya.  Ni pisang jenis pisang nipah, tempat lain pisang dia mungkin jenis lain.



Ikhwan kalau makan mesti satu bekasnya...tak boleh kongsi...



Aiman pun sama...



Wife dapat jamah 3 keping aje, tak boleh lebih...he he he...



Den jangan tanya, satu bekas memang tak cukup...ha ha ha...

Setahu saya ada dua lokasi menjual goreng pisang cheese ni, satu di Bukit Rambai dan satu lagi di Peringgit yakni jikalau kita menghala ke masjid negeri dari arah Cheng, kedai dia sebelah kiri selepas Melaka Central. Yang ni saya pernah try sekali, dia gunakan campuran pisang nipah dan juga pisang tanduk. Bukan nak kondem, saya lebih gemar beli yang di Bukit Rambai berbanding disini. Cubalah sendiri dan nilai, saya tak mempromosikan mana-mana kedai sebab saya tak dapat komision, yang penting anda mencubanya sendiri. 

Selamat mencuba....ahakss



....

Saturday, October 4, 2014

Homemade Kambing Panggang

Semalam ada seorang sahabat permotoran ajak pekena sarapan pagi, katanya makan kambing panggang. Aikk....bila masa pula kat Melaka ni ada kedai jual kambing panggang pagi2. Tepat jam 9.15 pagi beliau dah sampai depan rumah, naik aje kereta tanya sekali lagi, sarapan kambing panggang? Yup beliau jawab ringkas, ikut aje.

Rupa-rupanya beliau bawa ke rumah seorang pengusaha makanan sejuk beku ataupun biasa kita gelar frozen, kali ini homemade frozen ini agak unik sedikit, lain dari lain jenis frozennya, Beliau mengusahakan frozen kambing panggang atau nama bisnessnya, Homemade Lamb BBQ. Perniagaan milik En Indra atau lebih mesra disapa sebagai Abang Indra beroperasi dari rumah sahaja tanpa membuka sebarang premis perniagaan dan berpeluang melihat cara-cara penyediaan beliau, yang simple sahaja bukan secara detail...kena debik kang aku...ha ha ha... 



Proses awal adalah kambing  yang telah siap diperap dengan perapan rahsia... jangan ditanya berapa lama atau resepinya, rahsia kerajaan...... akan dipanggang dahulu dengan suhu yang telah ditetapkan.


Proses seterusnya selepas ianya dipanggang, akan dianginkan atau disejukkan sehingga suhu bilik sebelum dibungkuskan/ packing dalam bekas frozennya. Setiap bekas beratnya 250 gram dan mengandungi antara dua ke tiga keping daging panggang. Kalau dilihat dari gambar, kambing yang dipanggang ini tidak dibakar 100% tetapi dibiarkan masak dalam 70 ke 80% peratus supaya ianya tidak terlalu keras bila kita memanaskannya semula. Sebenarnya saya diberi peluang mencubanya panas2 macam ni.....he he he.. sedap bai...


Ianya juga menyediakan secara RAW dengan isi berat setiap bekas adalah 1 kg. Harga biasa dalam RM40, kalau ada promosi....mungkin dapat harga lain kot. Bagi yang nak buat majlis BBQ sendiri, bolehlah tempah sebegini. Keistimewaan homemade lamb chop ni, tak payah sos black pepper pun takper, makan macam tu aje dah cukup-cukup sedap. 


Ini bekas 250 gram, hargannya RM15, paling best bekasnya friendly microwave, setkan suhu pada high, setkan 3 minit, on......berdenting aje buzzer microwave, buka bekas, letak dalam pinggan....bismillah. Senang dan mudah, tak perlu cari arang atau kipas satay...memang mudah, kat rumah kalau takde microwave, carilah mana-mana 7Eleven, tumpang guna microwave diaorang.......lepas 3 minit.....satu 7E tumpang makan...ha ha ha...


Errrrr.......den baru nak mula ni...ki ki ki......


Homemade Lamb BBQ ni kena dengan selera den, perapan dia memang best dan ianya cukup blend dengan daging, bagaimana cara beliau buat, jangan ditanya, rahsia beliau tapi sekiranya nak order, bolehlah hubungi beliau ditalian 012-6319945. Beroperasi di no17, Jalan Siantan 2, Taman Paya Rumput Perdana (gated community - Security Nepal jaga pintu...he he he) Call to kompom...main sergah2 ni...silap2 merana. 

Selamat mencuba.


...