Tuesday, June 24, 2014

Mee Bandung Muar, Klebang

Hari ni anak saya ada aktiviti sukan wakil sekolah, satu di Sek Men Klebang, lawan bola tampar peringkat Daerah dan seorang lagi masuk Action Song Festival di Sek Keb Methodist, Tengkera. Dua-dua game serentak sebelah pentang. Maka aktiviti petang dah tentu kena ambik mereka bila dah habis nanti. Mula-mula game Aiman tamat dulu di Klebang dan kemudian Ikhwan di Tengkera, jam tunjuk pukul 5 petang tapi perut dah bunyi pukul 8 malam...ha ha ha... 

Maka saya pun menuju ke sebuah kedai ni yang khabarnya baru di buka dua minggu sudah dan menu utamanya.."original mee bandung muo"... Ada lagi menu lain tapi saya bagi keutamaan mee bandung muo lah dulu. Anak-anak saya order nasi ayam, wife order nasi ayam goreng dan saya, sudah tentu mee bandung muo  nya.


Anak-anak order nasi ayam kalau dilihat, portion nasi dia agak banyak, kenyang makan kalau yang berbadan besar cuma portion ayam boleh ditambah sikit kot, nasi banyak , ayam sikit...memang ketara perbezaannya, rasa...memang best.

Ini pulak, nasi ayam goreng. Wife saya cukup puji, nasi banyak dan rasanya memang sedap. Bagi saya kalau macam ni lah hidangan setiap hari, memang cepat montel saya...he he he..

Mee bandung muo, maaf...dah separuh jalan baru teringat nak ambik gambau lagi pun nak datang lagi...he he he..  Mangkuk ni besar sikit dari mangkuk sup biasa, isi dalam dia ada udang, daging, telur dan paling mercik...rasanya se"ori" mee bandung yang pernah saya makan di Tanjung Agas atau Perhentian Bas Muar.  Lepas ni takyahlah saya sibuk ke Muar cari mee bandung ni. Ianyadisediakan dari jam 12 tengahari hingga 12 malam. Memang menikam kalbu rasanya.

Kedai ni terletak di Taman Sayang Selasih, Klebang atau lebih senang kat Pejabat Bilik Gerakan BN DUN Klebang. Insyallah tak boleh missnya. Dekat dengan dataran 1 Malaysia Klebang juga, kedai ni baru dibuka 2 minggu, signboard pun belum naik lagi, setting biasa cuma rasanya  perlu ditambahbaik sedikit seperti bidai yang perlu dipasang dikaki limanya pasal panas petang bawa ke dalam kedai. Perlu buku menu atau simple menu untuk pelanggan rujuk menu dan harganya. Yang lain...ok bagi saya.

Dimaklumkan kedai ni juga ada menu beriyani kambing dan ayam, dijual diwaktu tengahari sahaja, malam pula ada tambahan menu seperti chicken chop, soto serta satay. Adatlah , kedai baru dibuka, dah tentu banyak yang perlu diatasi tapi soal rasa masakannya, memang mercik, power dan asyik. Saya jarang bagi bintang-bintang ni tapi kali ni, soal rasa... 4 bintang dan soal service serta setting, saya bagi 3 bintang. Saya dah cuba, anda bila lagi....???


...

No comments:

Post a Comment