Sunday, September 22, 2013

Murtabak Singapore Di Bukit Katil

Yang ni memang original Murtabak Singapore pasal dibuat oleh Pak Sedara saya orang kelahiran Singapura. Beliau dilahirkan di Singapura, dibesarkan di Melaka dan pernah berkhidmat dengan Angkatan Tentera Malaysia. Kini dah pencen dan buka bisnes warung aje bersama keluarga beliau. Perniagaan ini dijalankan di Taman Tun Rahah, Bukit Katil. Kedai yang paling hampir dengan ILP Bukit Katil. Dibuka pada waktu pagi dan waktu malam sahaje. Tutup setiap hari Rabu. 

Murtabak ni selalunya dimakan time bulan Ramadhan aje dan lagi paling dekat kalau nak beli ialah di Muar. Tapi sejak Pak Ngah saya buka kedai ni 2 tahun lepas, alhamdulilah, takdelah saya perlu memandu jauh-jauh mencarinya. Kali ni saya paparkan gambar bagaimana ianya dibuat. Pasti meleleh air liur...he he he..


Gambar 1 - tepung yang diuli diletakkan telur dan daging kisar....


Gambar 2 - diletakkan diatas kuali kemudian dipecahkan telur dan ditaburkan lagi daging kisar dibahagian luarnya. Memang murtabak singapore ni menggunakan banyak telur dan daging kisar.


Gambar 3 - terbalikkan lagi dan diulang perkara yang sama. Tebal dagingnya.....ahakss


Gambar 4 - jangan terperanjat...dua dua ni aku punya...he he he...


Dah siap.....marbeles.....


Kata orang kalau masakannya sedap, jauh mana pun kita sanggup pergi tapi bila zaman petrol asyik naik ni...tak berbaloi pergi jauh-jauh, cari alternatif lain lahsebagai ganti  tapi kalau ada banyak duit....Ado Den Kisah.....



...

Nasi Ambeng Di Taman Melawati

Nasi ambeng ni sebenarnya makanan popular orang Johor dan baru-baru ni aku dan family singgah disebuah cafe yang dikenali dengan nama RK Recipe Cafe & Catering. Cafe ni terletak di Taman Melawati, kawasan blok perniagaan baru, hendak kesini mestilah melalui kawasan perniagaan Taman Melawati dahulu. Kalau dari arah Gombak, belok ke ke kiri dan terus ke belakang melepasi sebuah kedai tomyam, tak ingat nama dia, lapar masa tu...he he he... Cafe ni terletak ground floor, senang nak cari, u turn pada bagunan paling akhir, bila melepasi kawasan hutan sebelum jumpa parking lot besar, boleh nampak cafe ni disebelah kanan.

Kawan-kawan yang rekomen suruh mencubanya termasuk owner dia, owner dia ni rupanya kawan aku sejak sekolah rendah, aku selalu nampak dia kat TV cuma kali ni baru jumpa depan-depan, memang handsome orangnya...ha ha ha. Owner laki bini memang peramah, itu aku tak nafikan, masakan pula bagi aku yang mencuba nasi ambeng, memang terbaik. Menyamai dengan rasa yang pernah aku cuba di Pasir Gudang dulu. Boleh repeat lagi cuma dek kerana faktor jarak, tak boleh aku datang selalu, 2 3  bulan ok kot.....




Nama kedai, jangan lupa... alamat dia sekalilah....B7-G-2, Gaya Commercial Centre, Taman Melati.

Nasi ambeng sudut depan...yang ni menu untuk sorang yea, bukan 4 orang...

Dari sudut belakang...ianya dihidang dengan set untuk seorang, berdua dan berempat. Bertiga tiada, tak tahu kenapa dan aku takde lak tanya...he he he...

Inilah ownernya, kawan sekolah rendah aku semasa di SK Padang Tembak, KL. Thumbs up untuk masakan beliau, aku dan family try juga masakan western dia, memang berbaloi untuk kemari, soal harga subjektif pada semua orang, bagi aku ianya berpatutan. Tq Saudara Riezman, layanan yang baik, makanan yang terbaik dan paling penting hati yang baik.


...

Thursday, September 5, 2013

Popia Otak Otak, Pulau Gadong

Kita seringkali disajikan dengan otak-otak yang dibalut dengan daun kelapa sebelum dibakar diluarnya. Ianya akan dihidangkan secara panas-panas dalam bakul. Tapi tidak semua kedai makan yang menjualnya. Entry kali ini kita akan melihat otak-otak yang dibalut dengan kulit popia dan dihidangkan selepas digoreng dan bukan dibakar. Bayangkan kalau kita ingin makan otak-otak ni dengan harus menyediakan tempat pembakarnya, tentu payah bukan. Kali ini ianya memang mudah dan simple.

Diperkenalkan kali pertama pada tahun lepas oleh rakan sekilang, asalnya nak mencuba sahaja tapi sekarang dah jadi makanan utama yang dihidangkan kepada tetamu yang datang kerumah diwaktu petang, waktu malam kita makan menu lainlah...he he he... Ianya tersedia dalam pek yang mudah dibawa kerana mempunyai pemegang, mengandungi 30 biji dengan harga runcitnya adalah sebanyak RM12.00. Hanya perlu disimpan didalam peti sejuk, tak perlu dibekukan, simpan dibahagian sayur pun tidak mengapa.

Ada alamat dibungkusannya, jadi senanglah nak cari kedainya. Saya dah cuba, ianya sedap dan menyelerakan, kalau nak cuba, cubalah, saya pasti anda tidak akan menyesalnya.



Boleh nampak alamat kedainya kan...kan kan....

Tengah menulis entry pun boleh pekena....best wooooo.....ahakss



...

Wednesday, September 4, 2013

Memori Sek Keb Jalan Padang Tembak 1 Tahun 1982

Kadang-kadang tanpa disangka-sangka, kita telah diberi peluang untuk mengimbau kenangan lama, baru beberapa hari yang lepas, saya bergurau dengan kakak-kakak saya masa zaman persekolahan kami di Jalan Padang Tembak dulu, hutang bunga api di Kem Wardieburn serta belaian kasih sayang seorang ibu dengan getah paip...ha ha ha... Dan semalam, peluang itu datang, walaupun baru di add kedalam group whatsapp saja tanpa bersua muka yang pastinya akan mengambil masa bila berjumpa nanti, saya ditunjukkan gambar ini, gambar kenang-kenangan semasa membuat persembahan akhir tahun yang mana ianya merupakan kali terakhir saya menjejakkan kaki ke bumi SK Jln Padang Tembak 1 tersebut...

Inilah bukti kewujudan saya yang pernah menuntut disini, lama sungguh saya tak berjumpa dengan kawan-kawan ini, ada yang saya kenal mereka , melalui raut wajah walaupun bermake up, ada yang saya lupa langsung atau lebih tepat blurrr mengenai mereka... memang nostalgia kenangan ini. Semuga saya dipanjangkan umur untuk dapat peluang dan ruang untuk kembali berjumpa mereka walaupun masing-masing sudah menempuh alam kematangan.... insyallah....insyallah.


Agak-agaknya dimana saya?...he he he...





...