Monday, January 10, 2011

Steamboat House, Senawang Taipan

Fenomena makanan steamboat kini mula melanda negara kita, dah 2 hari aku tengok dalam suratkhabar tentang Restoran Steamboat ni, satu di Kajang / Bangi dan satu lagi di Ipoh. Dah tentulah halal kalau tak, tak masuk  suratkhabarlah. Aku dah kenal dengan makanan steamboat ni lama dah, masa menetap di Kuala Lumpur lagi. Aku dan adik beradik aku suka menikmati makanan steamboat ni di Restoran Nelayan, Tasik Titiwangsa, kami pergi bila nak sambut birthday adik beradik atau orang tua kami tapi bergilirlah, kadang-kadang tukar restoran dan makanan lain, kalau tak boleh naik jemulah tekak.

Bila berpindah ke Seremban pulak, aku tukar Restoran Steamboat lain, kali ni nama sama tapi lain owner, Restoran Nelayan , Bangi. Restoran ni terletak di hadapan Maktab Perguruan Islam. Aku perasan restoran ni pasal selalu ulang-alik Seremban - Putrajaya ketika itu. Kat Tasik Titiwangsa dah tak pergi, jauh nau. Baru-baru ni aku ada lalu kat Restoran Nelayan Bangi ni tapi dah tutup dan restoran tu pun dah dirobohkan untuk memberi jalan untuk satu lagi projek oleh kerajaan Barisan Nasioanal..ha ha ha...


Dan baru-baru ni aku diperkenalkan dengan Restoran Steamboat House, Senawang. Semasa aku belum berpindah ke Melaka 3 tahun lepas, restoran ni belum ada lagi jadi bila mula-mula nampak restoran ni, aku terkejut skit. Setting dalam restoran ni menarik juga, kemas dan tersusun, nampak elegance dan sesuai untuk semua jenis pengunjung, baik keluarga, korporat mahupun pakwea makwe..ha ha ha



Papantanda terendah pernah aku nampak. Ni bukan paras eyeview, paras lututview...

Ada banyak pilihan makanan steamboat kat sini, termasuklah sos pencicah yang banyak, pendek kata apa yang kita hendak, insyallah semua ada. Antara nak makan yang mana dulu aje terpaksa kita pilih. Kuah rebusan dia ada 2 jenis, sup ayam ataupun tomyam. Udang pulak banyak, petik kata kebak sosej jumpa udang ajelah, kecuali kebak udang tak jumpa sosej pasal penuh satu mangkuk isi dengan udang aje...ha ha ha..

Kuah cicah dan sos yang pelbagai.
Selalunya menu steamboat konsepnya direbus sebelum disantap, tapi disini ianya juga boleh dipanggang sekali. Aku pernah jumpa konsep ni semasa cuti-cuti ke Johor tahun lepas. Diperkenalkan oleh En Salim, orang kuat Felda di Pasir Gudang. Ceritanya ada dalam blog aku ni juga, semak bawah tajuk Rawa Steamboat. Kalau kemari jangan lupa pekena aiskrimnya sekali, 3 in 1 taruh coklat rice 1 kilo, pasti giloooo.


Udang berderet tuuuuuuuuuuuuuuuuuu...cuma tak melompat aje..uhukss
Kalau berhajat nak kemari terutama yang mengikuti leburaya PLUS, sila exit di Tol Senawang. Jalan terus "go straight and don't belok belok" sehingga trafic light yang ke 6 baru belok ke kanan, mestilah melepasi pasaraya Giant disebelah kanan termasuk McDonald juga disebelah kanan. Bila keluar tol tu terus menghala ke arah Kuala Pilah. Restoran tu terletak disebelah kanan, bersebelahan EON bank, kat tepi jalan aje, boleh nampak bila sampai kat trafic light ke 6 tu. Kalau sesat juga....ado den kisah......ahakss



Deretan sayur dan ball's....fish ball, sotong ball, prawn ball.......mesti wife aku like dan aku......... like juga.......yehaaaaa


3 comments:

  1. tapi aku sakit sgt2....bila diberitahu yg harga bagi kanak kanak adalah RM12 dan dewasa RM22...mcm mkn kt hotel lak...tapi...yg pelik dan herannya bila ditanya...umur brp dikatakan kanak kanak...ikut umur ke? mereka kata..ikut ketinggian...tapi aku jwb...kalau mcm tu...bagaimana pula jika org tu cacat atau kudung? mereka terkebel2....Aku sakit hati sgt2 sbb anak aku yg berumur 1o tahun dan 11 thn dikira harga bagi dewasa....lagipun....bila dah rasa makanan kt sini...mcm biasa je....x ler menakjubkan...

    ReplyDelete
  2. sekepale bpe..? blh mkn smpi kyg x..? huhu

    ReplyDelete
  3. mcm tamak je owner dia..

    ReplyDelete